Hospitaalbunker

In het Timorpark ligt de hospitaalbunker. Gebouwd door de Duitse bezetter om gewonden in crisistijd te kunnen behandelen, compleet met operatiekamer. Deze sanibunker is gebouwd in 1942 begin 1943 en viel onder de kriegsmarine. Het personeel bestond uit één arts en vier verpleegsters, die maximaal 10 lichtgewonden en maximaal 10 zwaargewonden verpleegden.

In oorsprong is de bunker gecamoufleerd uitgevoerd als woning, maar na de oorlog grotendeels ontmanteld vanwege schaarste aan bouwmaterialen.  Tijdens de Koude Oorlog is de bunker de commandoruimte geweest van de Bescherming Bevolking. In de jaren '90 is de bunker gebruikt om het skelet van Chris de Potvis, dat in Fort Kijkduin ligt, te conserveren.

Vandaag de dag bekommert een vrijwilliger van Stichting Erfgoed Den Helder zich om de bunker. Binnen is de operatiekamer gereconstrueerd en leer je meer over het ziekenboegleven tijdens de Tweede Wereldoorlog. De bunker is elke laatste zaterdag van de maand geopend van 10.00 tot 16.00 uur in de maanden mei t/m september. Ook tijdens dagen als Bunkerdag, Open Monumentendag en 4/5 mei is de bunker geopend voor publiek.

 

Locatie

Timorlaan 2
1782 DK Den Helder

Openingstijden

Op afspraak te bezichtigen

Activiteiten

Museum