Fort Kijkduin

Fort Kijkduin is het bekendste fort uit de Stelling Den Helder. Het fort is van oorsprong een landfort. Het moest Den Helder verdedigen tegen vijanden die over de zanddijk Den Helder wilde binnen vallen. Het fort ligt op het Kijkduin, toentertijd een van de hoogste duinen en een baken voor de scheepvaart. Om het fort te kunnen bouwen werd een gat in het duin gegraven door 3600 Spaanse krijgsgevangen, die Napoleon bij zijn bezoek in 1811 aan Den Helder en Texel meegenomen had. Tevens moesten Noord-Hollandse ambachtslieden verplicht meebouwen aan het fort.

Het fort is zestig bij veertig meter en de bomvrije kazerne bestaat uit acht imposante kazematten. Het ontwerp is van Franse hand. Tot 1875 stond op het fort een “verdedigbare” vuurtoren. In de loop der jaren is het fort aanmerkelijk uitgebreid en aangepast, met onder andere kustbatterijen en een vuurleidingskoepel. In 1996 is het fort grondig gerestaureerd. Sinds die tijd is het fort te bezoeken en vind je er een Noordzee aquarium, een museum over de Stelling Den Helder met unieke stukken geschut en een zoölogische expositie met het skelet van Chris de Potvis. Daarnaast kun je er trouwen, vergaderen of een evenement organiseren. Altijd al eens fortwachter willen zijn, dat kan als je komt overnachten in ons fortwachtershuisje.

Fort Kijkduin is zo goed als het hele jaar open en een bijzondere belevenis in een fantastische omgeving aan de kust op Huisduinen.

Locatie

Admiraal Verhuellplein 1
1789 AX Huisduinen

0223 61 23 66

info@fortkijkduin.nl

Openingstijden

Elke dag geopend van 10:00 tot 17:00 uur

Activiteiten

Museum en noordzeeaquarium

Naar de website