Fort Erfprins

Het fort heeft een belangrijke plaats in de Helderse geschiedenis. In 1811 is het gebouwd en het is tevens grootste fort van Nederland. Het heeft gezien zijn grootte bijna alle vormen die vestingbouwkundig maar mogelijk zijn. Gebouwd als kustfort met een imposant zeefront, is het vanaf het begin het hoofdkwartier van Admiraal VerHuell, in dienst van het Franse Rijk.

Een jaar nadat keizer Napoleon verbannen is, geeft hij zich pas over. Na de Franse tijd huisvestte het de opleiding van het Regiment Kustartillerie, werd er infanterie gelegerd en werd het fort volgebouwd.

Na de Tweede Wereldoorlog is het drie jaar lang een interneringskamp voor politieke delinquenten.

Naast het fort ligt nog een overgebleven deel van de batterij Kaaphoofd. Zowel een gedeelte van het zeefront als een gedeelte van de batterij Kaaphoofd zijn verdwenen bij de uitgevoerde dijkverhoging in de jaren zeventig.

Op dit moment is het fort als enige in Nederland nog in gebruik als opleidingscentrum voor de Koninklijke Marine en op afspraak te bezoeken. Voor actuele data van rondleidingen zie de website van Fort Erfprins.

Locatie

Schapendijkje 2
1782 TG Den Helder

Openingstijden

Op afspraak te bezoeken

Activiteiten

Museum

Naar de website