Fort Dirksz Admiraal. Alleen de naam is al bijzonder: vernoemd naar de ex-burgemeester van Monnickendam die admiraal werd van de Noord-Hollandse vloot tijdens de Nederlandse Opstand (Tachtigjarige Oorlog). Fort Dirksz Admiraal werd gebouwd in 1811 als middelste fort in de Stelling van Den Helder. Op een vooruitgeschoven positie, in wat toen nog moerasgebied was en kon daarmee zowel Fort Oostoever als Fort Erfprins beschermen.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft de Duitse bezetter gebruik gemaakt van het fort door er een luchtdoelbatterij op te bouwen. Deze is nog compleet aanwezig.
Tijdens de Koude Oorlog werd het fort gebruikt door de Koninklijke Landmacht. Een gedeelte van het fort raakte daarna in het beheer van de Stichting Stelling Den Helder en vandaag de dag van Stichting Erfgoed Den Helder.
Je kunt de Duitse bunkers bezoeken en een rondleiding over het fort is ook mogelijk op aanvraag. Op eigen gelegenheid kun je wandelen, fietsen en varen op en rondom het fort.
Soms zijn er enkele bunkers geopend voor publiek, bijvoorbeeld tijdens 4 en 5 mei, Bunkerdag of Open Monumentendag. Het gaat dan om de volgende onderdelen van Fort Dirksz Admiraal:
FL245 ‘Maschinenzentrale für Flak’
Om het geschut van stroom te voorzien werd er speciale bunker gebouwd van het type FL245. De bunker had een lengte van ongeveer 14 bij 14 meter. In de bunker bevond zich de machinekamer van de batterij. Een van de kamers was ingericht voor het opslaan brandstof en koelwater. De bunker had ook zijn eigen schakelstation. Na de oorlog is de bunker nog een tijd lang hergebruikt door de landmacht die er een telefooncentrale in heeft gebouwd. Inmiddels is de bunker gemoderniseerd.
Fl244 ‘Leistand’
Deze Leitstand maakt deel uit van Fort Dirksz Admiraal. Vanuit hier werd er leiding gegeven aan de luchtafweer. Alle binnengekomen meldingen over vijandelijke vliegtuigen werden vanuit deze bunker verwerkt en doorgegeven aan de bediening van het geschut. De bunker had ook twee open observatieposten en een meetpost.
M151 ‘Bereitschaftsraum’
Deze bunker bood in de Tweede Wereldoorlog plaats aan 28 manschappen: 1 Officier, 2 Onderofficieren en 24 soldaten, verdeeld over 4 kamers. De kamers verschillen nogal. De soldaten zaten met z’n twaalven op een kamer terwijl een officier een kamer voor zichzelf had. Vandaag de dag is er een WOII-collectie te zien in de bunker.
Locatie
Nieuweweg 2
1782 AZ Den Helder
Openingstijden
Op afspraak te bezoeken en buitengebied is vrij toegankelijk
Activiteiten
Rondleidingen en wandelingen