Tot 1914 blijft men in het vissersdorpje Helder verbeteringen aanbrengen. Zoals versterkingen bij de verdedigingswerken en voorzieningen in het gebruik nemen van nieuw geschut aan de kust. Dit was met name nodig wanneer men in 1870 ‘getrokken achterlaadgeschut’ van 24 cm wordt opgesteld. Deze vernieuwde kanonnen zijn de vervangers van de ‘oude voorladers’ van 36 pond. De nieuwe kanonnen konden veel sneller laden en vuren.
Door de vele spanningen in Europa wordt in Nederland in 1874 de Vestingwet aangenomen. Deze wet regelde de verdediging van het land tegen vijandelijke aanvallen. Letterlijk betekent het dat elk bestaand fort en stelling wordt versterkt en er nieuwe werken worden gebouw zoals de Nieuwe Hollandse Waterlinie en, er wordt besloten tot aanleg van de Stelling van Amsterdam.
Voor Den Helder betekende dit de bouw van het kustpantserfort fort op de Harssens, de bouw start in 1879 en gereed in 1882. Op Texel verliezen de militaire werken hun betekenis.
Nederland werd volgens de andere Europese landen een ‘haast oninneembare vesting’ en kwam neutraal, maar niet zonder gevolgen, de Eerste Wereldoorlog door. De militaire werken van het land waren bestand.
Tijdens het Interbellum, de periode tussen de twee wereldoorlogen, worden diverse luchtdoelbatterijen en kustbatterijen aangelegd in Den Helder en op Texel als onderdeel van de Stelling Den Helder.
Dit heeft te maken met een nieuwe wijze van verdediging dankzij het fenomeen “indirect vuur” en dat leidt tot het verspreiden van verdedigingsposities met een centrale aansturing.
Onder andere de batterijen Begraafplaats en Helsdiep worden als luchtdoelbatterij en de batterijen Zandijk, Duinrand-Noord en Den Hoorn op Texel worden als kustbatterij aangelegd.
Vlak voor het uitbreken van de 2de wereldoorlog besloeg de Stelling Den Helder het complete Waddengebied, inclusief de eilanden en de Afsluitdijk en dus het verdedigingswerk Kornwerderzand.
Tijdens de 2de wereldoorlog wordt Den Helder door de bezetter uitgeroepen als Verteidigungsbereich en worden er in 1942 luchtdoelbatterijen gebouwd op o.a. Fort Dirksz Admiraal en Fort Erfrpins en de Mok op Texel. Langs de kust worden diverse kustbatterijen gebouwd, die nagenoeg allemaal verdwenen zijn vanwege de dijkverzwaring. Alleen bij strandslag de Zandloper staat nog een dubbele geschutsopstelling van het type M219, geschikt voor het plaatsen van het secundaire geschut van het slagschip de Gneisenau.
Dwars door Julianadorp werd een zuidelijke verdedigingslinie aangelegd compleet met tankvallen
In de Grafelijkheidsduinen is nog aanwezig een zg. FLAKGRUKO, het centrale luchtverdediging complex van het Verteidigungsbereich Den Helder in de oorlogsjaren.
In 1958 wordt de Stelling Den Helder als militair vestingwerk opgeheven.
Alleen tijdens de Koude Oorlogsperiode wordt nog eenmaal een bomvrij object gebouwd en wel het Navigatiestation Noord in de Koegraspolder in 1950 . Onderdeel van een centraal luchtverdedigingssysteem in Nederland. Na overdracht aan de Koninklijke Marine is het object nog jaren lang in gebruik geweest als marinehoofdkwartier.
Sinds 1989 beijverd de Stichting Stelling Den Helder zich voor het behoud, herstel en opnieuw in gebruik nemen van deze militaire objecten.
Daar zijn al veel stappen in gemaakt.
De eerste was de renovatie en in gebruik nemen van Fort Kijkduin en het uiteindelijke herstel in 2015
In de afgelopen periode van meer dan 25 jaar is er heel veel bereikt en kun je stellen dat de Stelling Den Helder uniek is in Nederland met heel bijzonder objecten, die grotendeels bezocht kunnen worden en een zichtbaar geschiedenisboek vormen van de ontwikkeling van militaire en landschappelijke ontwikkelingen.