Herdenking van de Koude Oorlog 

Herdenking van de Koude Oorlog

In het weekend van 22 en 23 oktober 2022 is het 60 jaar geleden dat de Cubacrisis plaatsvond (ook wel aangeduid met Oktobercrisis of Caribische crisis). Op dit dieptepunt van de Koude Oorlog balanceerde de wereld op de rand van een derde wereldoorlog. Het was een periode van gewapende vrede tussen de communisten en de kapitalisten, een toestand van een dreigende atoomoorlog.

Om deze periode te herdenken is er een werkgroep opgericht en zijn door het gehele land locaties geopend die aan het thema Koude Oorlog gerelateerd zijn. Onder andere schuilkelders, luchtwachttorens, forten en bunkers zijn geopend om te bezichtigen.

In Den Helder zal de bunker van de Batterij begraafplaats geopend zijn op 22 en 23 oktober tussen 10:00 en 17:00 uur. De bunker van Batterij Begraafplaats is tijdens de Koude Oorlog enkele jaren in gebruik geweest door de Bescherming Bevolking (BB). Tijdens dit weekend zullen diverse voorwerpen te zien zijn zoals propaganda, gebruiksvoorwerpen, figuranten, uniformen en enkele militaire voertuigen.
De Sybrandy Brouwerij is wederom geopend en komt met een speciaal flesje ‘Koude Oorlog Bitter’ en tevens zullen de mannen van de Nanobrouwerij Dijk & Duin zondagmiddag van 13.00-17.00 aanwezig zijn om hun producten te promoten.

Bent u bij de BB geweest of dienstplichtig militair? Dan mag u deze herdenking zeker niet missen.

Wanneer

Zaterdag en zondag 22 en 23 oktober 2022

Locatie

Batterij Begraafplaats

Bekijk batterij